Кинезиологичен тейпинг и миофасциални техники

Това е процедура която е първо решение при изкълчвания, навяхвания, болки  в гърба, възпаление и дискомфорт на сухожилия, както и други състояния, свързани с болка и ограничен обем на движение.
Фасциалните техники са нов метод като начин на разбиране на човешкото тяло и лекуването на проблеми свързани с опорно-двигателният апарат. Теорията е основана на база последни анатомични открития според които, фасцията е най-големият орган в човешкото тяло. Това е ципата, която се движи под кожата, преминава в сухожилията, между мускулните влакна, обвива нервите, костите и всички вътрешни органи. Тя прави възможно позиционирането на всички стуктури в човешкото тяло една спрямо друга.
Последни изследвания сочат, че всяко дразнене от външната или вътрешна среда на организма се предава не само чрез нервната система (нервни окончания и пътища), а и по цялата фасция. Разпространението на импулса през фасцията е едновременно, по цялото тяло и до всяка точка. Това прави фасцията орган, който предава информация на тялото много по-бързо от нервната система.
Чрез специфични дразнения (масаж) и отпускане на фацията, се отпускат и наместват и мускулите и сухожилията.
Освен чрез миофасциални техники, върху фасцията се работи и при кранио-сакрална терапия, ролфинг масажа, както и много остеопатични техники.
В нашият център миофасциални техники работим по смесена система. Използваме техники от системата на Том Майерс (близки до ролфинг масажа) или кранио-сакралната терапия.
Кинезиологичният тейпинг промени облика на кинезитерапията (физиотерапията) в световен мащаб. Той ни позволява да улесняваме или тренираме определени мускули или мускулни групи, да обезболяваме мускули или сухожилия, да намаляваме възпаленията без да се налага да се обездвижва цяла става. Чрез лепенките кинезиотейпинг е възможно да се намали лимфният или травматичен оток, или да се засили кръвообращението и трофиката в даден участък.
Колкото и да е вълшебен обаче, кинезиотейпинга не може да е самостоятелна процедура във възстановяването на тялото (с малки изключения).
Ние от център за масажи Фина Стайл, съчетаваме кинезиотейпинг с физически упражнения или фасциални техники, за по-трайни резултати или пълно възстановяване на функцията.
За нас е важно активното участие в лечебният процес на нашите пациенти.
Най-важното нещо, за да е ефективен кинезиотейпинга е това да се намери точната апликация от терапевта. Ако кинезиотейпинга не е сложен на правилното място и с определената тензия, няма да доведе до желаният резултат и може да предизвика чувство на теглене, болка и дискомфорт. Тогава незабавно кинезиотейпинга трябва да се свали.
Неправилното слагане на кинезиотейпинг рядко може да доведе до допълнително травмиране. В повечето случаи лечението ще остане без резултат.
Последните години чрез използването на миофасциалните техники и кинезиотейпинг резултатите от работата ни станаха по-бързи. Това е наистина еволюция в лечебният масаж и кинезитерапията в световен мащаб.

20.07.2012г
Д. Сивкова

Резервирай сега:

Имe*
Телефон*
Email адрес*
Изберете терапевт*
Продължителност*
Допълнителна информация