Масаж с пчелен мед

Укрепва имунната система, извлича токсините и влияе съживително на целия организъм.

Лечебната сила на меда е известна още от древността. През вековете пчелният мед е намирал приложение при лечение на различни заболявания под една или друга форма. Днес съдържанието му е добре известно, което напълно обяснява и силно изразените му лечебни свойства. Освен вода и въглехидрати, в него се съдържат и важни микроелементи и минерали, витамини, някои ензими, както и антибиотични вещества.
Предимството на прилагането на меда под формата на масаж е в три насоки:

1. При приемането на мед с храната голяма част от полезните вещества, съдържащи се в него частично или напълно се унищожават от стомашната кисилена, докато прилагайки го върху кожата те напълно се усвояват.

2. При този масаж благодарение на меда ръцете залепват върху кожата и при отделяне на дланите от гърба се предизвикват движения, предизвикващи финно отлепяне на кожата от подкожието, съпроводени с дълбоко почистване на порите. Ефектът от това масажиране е “изсмукване” и “изпомпване” от тъканите на тялото на натрупаните токсини, омекотяване и силно зачервяване на кожата и подкожната съединителна тъкан. Чрез насочени действия и масаж върху рефлекторни зони на гърба се постига и благотворно действие върху вътрешните органи.

3. В център за масажи Фина Стайл съчетаваме масажа с мед на гърба с някои миофасциални техники от лечебния масаж.

По наши наблюдения масажът с мед е особено ефективен при първи симптоми на настинка, съпроводени с обща отпадналост, слабост и болки в мускулите. При наличие дори и на лека температура, хрема и зачервяване на очите – препоръчваме лечението да продължи у дома. Ние не препоръчваме меден масаж в такъв случай.
Добре действа медният масаж и при: хронични белодробни заболявания; безсъние; депресии; синдром на хроничната умора; възстановяване след тежки заболявания.
Важно за клиента!
Тъй като в практиката ни не рядко са идвали клиенти, които са били предозирани от тази процедура, ние счетохме за необходимо да ви уведомим за дозировките и начина на приложение, както и възможните нежелани реакции, които могат да се получат.
Препоръчва се медният масаж да се прилага не повече от 1 път седмично, при по-специфични случаи и при препоръка от компетентно лице може и два пъти седмично.
При процедура с чист мед се работи максимум 1 участък от тялото, за не повече от 30-40мин. Ако медът е разреден в определени съотношения може да се обработят и по-големи участъци или цяло тяло.
При предозиране е възможно клиента да получи реакция, подобна на балнеореакция (както при предозиране с минерална вода или при калолечение). Състоянието включва: главоболие, тежест в крайниците, силна отпадналост и умора, понякога сърцебиене. До следващият ден симптомите трябва да отшумят. Ако не – посъветвайте се с лекар.
Всякакви приложения на медотерапията в по-големи от тези дозировки е добре да се извършват в санаториум или физиотерапевтичен център под контрола на физиотерапевт.

Други процедури с мед които предлагаме в нашият център са:
Аромамасаж с мед и етерични масла;
Антицелулитен масаж с мед.

Текст:
07.06.2005г
Д. Сивкова
Ползван източник “Лечебен масаж с пчелен мед” д-р Гюнтер Харниш, 2000г
Публикуван като рекламен материал в списание ROUGE, брой: ЮЛИ/АВГУСТ 2005г
Редактиран и обновен 07.10.2011г

Резервирай сега:

Имe*
Телефон*
Email адрес*
Изберете терапевт*
Продължителност*
Допълнителна информация